Sadbové brambory

17. 02. 2019 ...nyní v prodeji


 

Brambory jsou ve střední Evropě již více než dvě století vysoce ceněny jako potravinová rostlina.
V ZC Brabec nabízíme tyto sadbové brambory
 
Aktuální sortiment:
 5kg

Adéla, Bohemie, Dominika, Jasmína, Jitka, Magda, Marianka, Monika, Red Anna, Terka, Vysočina,
Ballerina, Camel, Marabel, Impala

 2kg
Blue Star

 10kg - Ballerina, Camel, Impala, Marabel

JEŠTĚ DOJEDE:
5kg - Inova, Dali, Princess, Sumatra, Sunshine

Kdy vysadit brambory?
Termín výsadby sadbových brambor záleží na aktuálním počasí a teplotě. Obvykle se termín pohybuje od konce března až po druhou polovinu května. Podmínkou je, aby půda měla v hloubce okolo jednoho centimetru teplotu alespoň šest až osm stupňů Celsia a nebyla příliš vlhká.
 
Příprava půdy
Celou plochu, kam chcete vysadit brambory, nejprve zbavte všech plevelů a následně velmi důkladně zkypřete alespoň do hloubky patnácti až dvaceti centimetrů. Brambory totiž vyžadují kyprou a dobře propustnou půdu.  Po nakypření začněte s přípravou výsadby – vyoráte či motyčkou vytvoříte brázdu, do které vkládáte sadbu brambor.brambory-2.jpg

Výsadba brambor
Jednotlivé hlízy sázejte asi dvacet až třicet centimetrů od sebe. Hloubka by měla být maximálně o jeden až dva centimetry větší, než je výška hlízy. Vzdálenost jednotlivých řádků by měla být 65cm až 70cm, aby měly rostliny dostatek místa, vzduchu a také světla.
 
Při výsadbě je důležité, aby vrcholová očka směřovala nahoru. Umístěnou sadbou zahrňte do výšky sedmi až patnácti centimetrů. Záhony poprvé zalijte a udržujte je stále mírně vlhké – brambory pak velmi rychle naklíčí. Po jejich vyvinutí je znova přihrňte, podpoříte tím vývin hlíz a zároveň znemožníte plevelům růst.
 
Brambory patří k poměrně náročným na živiny. Vyžadují organické i minerální hnojení. Z minerálních hnojiv se osvědčuje síran draselný nebo Cererit. Z organických materiálů se používá rozleželý hnůj nebo kvalitní kompost. Pokud jste si nestihli připravit záhon už na podzim, udělejte to co nejdříve. Po zemině poházejte hnojivo nebo granulovaný hnůj a zapravte jej ručně, popřípadě rotavátorem.
 
Vypěstujte si vlastní a chutné brambory. :-)