Česnek

09. 09. 2018 ... a jeho zdravá síla.

Česnek všichni dobře známe jako jednu z nejcennějších potravin na světě.
Pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis a byl považován za posvátnou rostlinu. 

Česnek a moření:
Zakoupený česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky už v září nebo v říjnu. Česnekové stroužky namáčíme v roztoku Sulky. Tento přípravek je určen k moření proti háďátku zhoubnému. Po namoření v roztoku Sulky musí být stroužky během 12 hodin vysušeny. Následně je do doby výsadby uložíme na stinné, suché a větrané místo.
Krátce před výsadbou nezapomene namořit proti houbovým chorobám, a to v roztoku Rovralu na 20 minut.
Pokud neradi používáme chemii, stačí místo druhého moření namočit sadbu asi na 1 hodinu do vody a po oschnutí co nejdříve vysadit.

Výsadba česneku:
Nezapomínáme vysazovat pouze zdravé stroužky. Výsadbu provádíme, až bude teplota trvale pod 9°C. Pozdější termín než v září, nám zaručí větší palice při sklizni. Na jaře sázíme v době, kdy již půda rozmrzá, většinou v březnu až bude přibližně 3 dny teplota 10°C. Jednotlivé stroužky sázíme do hloubky asi 8 cm. V řadě po 5 až 12 cm dle odrůdy. Řádky by od sebe měli být vzdáleny 20 až 40 cm. Pozor, stroužky sázíme pučím dolů.

Hnojení a závlaha česneku:
Před výsadbou hnojíme Cereritem. Na jaře přihnojujeme pouze dusíkem, nejlépe ledkem vápenatým a to ve 4 dávkách na počátku vegetace, ve druhé polovině dubna, v polovině května. Je-li sucho, zavlaží se česnek hned po výsadbě. Nároky na vodu se zvyšují od poloviny května do poloviny června.

Sklizeň česneku:
Paličáky sklízíme v době, když jim zbývá pět dužnatých listů. Listy mohou být i žluté. Nepaličáky, když zhruba polovina rostlin má nať položenou na zemi.
cesnek.jpg
Sušení česneku:
Česneky svazkujeme a většinou zavěšujeme na místa zastíněná, a kde proudí vzduch. V dobrých podmínkách sušení česneku trvá jeden měsíc.

Čištění a skladování česneku:
Po vysušení nať odřízneme asi 3 cm nad cibulí a kořeny zakrátíme asi na 0,5 cm. Kořeny je možné odstranit už při sklizni na poli, to se odřezávají i s částí podpučí, které je v té době měkké. Očištěné cibule uložíme na suchém větraném místě.

Choroby a škůdci česneku:
Nejobávanější choroby česneku jsou virózy. Přenášejí se převážně sadbou a sáním mšic či jiným savým hmyzem. Mezi nejobávanější škůdce patří háďátko zhoubné, houbomilka česneková, květilka cibulová či vrtalka pórová.

Použití česneku kuchyňského:
Česnek má široké použití, nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek český je typický vyšším množstvím těchto silic, výraznější a příjemnější chutí. 
Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny.
Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech.
V kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.

Zastavte se k nám do ZC pro zdravý česnek. :)