Čerstvé bylinky

04. 02. 2018 Mějte po ruce léčivé kousky...
 
Přinášíme Vám bylinky, které patří do našich životů již mnoho let. Zdravé, ale také pěkné na pohled.
Jejich aroma zpestří pokrmy, nápoje i domov.

Většina bylin nevyžaduje velkou péči. Milují slunné stanoviště, které velmi ocení mateřídouška, šalvěj, oregano, rozmarýn nebo také levandule. Polostinné prostředí vyhovuje mátě. Na půdu nejsou nijak náročné. Dařit se jim bude v propustné, mírně vlhké půdě. Sklizeň bylinek se doporučuje okolo poledne. 
Mnohé z bylin mají pestrolisté odrůdy, liší se i vzrůstem. Mohou být i zakrslé. Máty se dokonce liší vůní, podobně i mateřídoušky. 
8.jpg
Pro pěstování bylinek nemusíme mít zahrádku. Úplně postačí balkon na truhlík nebo okno. Sesadíme více druhů s podobnými nároky k sobě a hned máme čerstvé a „koukavé“ bylinky po ruce.
Dodržet ale musíme vyšší nároky na zálivku. Substrát nesmí vyschnout, zvláště v horkých a suchých měsících. V zimě se zálivka omezuje. 

Velké uplatnění mají v kuchyni.
Využívají se k vaření nejrůznějších pokrmů, jako jsou např. polévky, ale i k pečení. Bylinky dodávají pokrmům chuť a aroma. Vyzkoušet určitě můžete petržel, pažitku či majoránku.  
K masům se velmi dobře hodí rozmarýn. Blahodárný vliv má na prokrvení, posílení paměti a také podporuje lepší soustředění. Uchováme ho přes zimu v bezmrazé místnosti. 
Milovníkům čaje jistě zachutná nápoj z meduňky, která má uklidňující účinky. 
7.jpg
Bylinek je velká škála a každá má velké uplatnění.  
Zastavte se pro šalvěj, meduňku, oregano, rozmarýn, mátu, smil či petržel.

Výběr do kuchyně i na nemoci je opravdu veliký.